Kostel svatého Michala v Brně

BENEFIČNÍ KONCERT na podporu rekonstrukce kostela sv. Jakuba již příští týden u sv.Michala!

Vážený milovníku kvalitní hudby, přijď a zúčastni se benefičního koncertu. Zazní díla F. Kramáře, G. F. Händela, A. Vivaldiho, A. C. Cartellieriho, G. Ch. Wagneseila a dalších. Interpreti a další podrobnosti se zobrazí na plakátku po kliknutí ZDE.

KDE: kostel sv. Michala
KDY: 22.4. 2024 v 18 hodin

Diskuzní panel na téma: Spiritualita a UMĚLÁ INTELIGENCE

Brněnská pobočka České křesťanské akademie Tě srdečně zve na diskuzní panel na téma: SPIRITUALITA a UMĚLÁ INTELIGENCE. Více na plakátku po kliknuti ZDE.
Umělá inteligence je v současné době velké téma a stává se v mnoha směrech součástí našeho života. Diskuzní panel je jedním ze střípků bližšího poznání..

KDE: Petrov 2, Brno
KDY: 17.4.2024 od 18:00 hod

Nově: Středy u sv. Maří Magdalény !

Od 1.3. až do 15.6.2024 je Ti kostel KAŽDOU STŘEDU k dispozici pro modlitbu, ztišení, hudební večer, ale i ranní mši svatou. A ještě mnohem více se dočteš na plakátku po kliknuti ZDE.

Diecézní MINISTRANTSKÁ POUŤ

Zveme Tě na ministrantskou pouť, tentokrát do Benediktinského kláštera v Rajhradě. Více informací na plakátku po kliknuti ZDE a na www.biskupstvi.cz/ministranti.

KDY: 27.dubna
Registrace do 27.března

CARLO CARRETTA u sv. Michala každý postní čtvrtek !

Každý postní čtvrtek u sv. Michala se budeme během promluvy při mši svaté věnovat odkazu a životu řeholníka, etika, poustevníka a v neposlední řadě italského spisovatele Carlo Carretty – viz plakátek po kliknuti ZDE.
Budou otervřena témata inspirovaná jeho spiritualitou, životem na poušti, jeho myšlenkami poplatnými i pro dnešní dobu.

Mše svatá začíná vždy ve 20:00 hod.

Aktuální pořad bohoslužeb najdete níže v Google kalendáři.

Mše svaté latinsky (podle Missale Romanum 1962 – tzv. tradiční ritus) – nejsou zveřejňovány níže v aktuálním pořadu bohoslužeb; jsou v neděli v 15.00 hodin.

Pokud nás chcete finančně podpořit můžete:

Jak pulsujeme

 

Celý prostor kněžiště, včetně hlavního oltáře, tvoří důmyslně propracovanou alegorii, kterou můžeme vnímat v několika rovinách. Vertikální směr začíná od znázornění Ducha Svatého u stropu, směrem dolů následuje Bůh Otec na trůně s anděly, pod nimi tři archandělé – Gabriel, Rafael a Michael. Ten je ve zbroji s plamenným mečem. Je to výzbroj pro jeho službu: boj proti zlu ve všech podobách. V druhé ruce má Michael váhy, které jsou určeny ke zvážení lidských skutků při přechodu z tohoto světa do věčnosti. V další rovině trůní Blahoslavená Panna Maria s Ježíškem, po její pravici sv. Dominik, kterému podává růženec, po její levici sv. Kateřina Sienská. Pod Madonou je umístěn svatostánek a vše ukončuje tumba mensy.

Oltář je propojen s výzdobou celého kněžiště – a právě zde je druhá rovina, horizontální. Po obou bočních stěnách kněžiště jsou rozesety drobné obrazy nesené andílky, na každé straně sedm. Jsou to růžencová tajemství, kterých je patnáct. Tím patnáctým tajemstvím je socha Panny Marie, kterou korunuje Dítě – Ježíš. Tento zhmotněný záměr proměňuje celé kněžiště ve svatyni růžencovou.

Kostel dnes kromě bohoslužeb využívají k setkávání dominikánští terciáři – členové laického sdružení sv. Dominika.

Svatomichalská gregoriánská schola má kostel domovským kostelem.

Členové laického katolického hnutí Komunita Sant‘Egidio se setkávají v našem kostele k naslouchání Božímu slovu a společné modlitbě a také ke službě těm nejchudším.

„Jsme jedno a není nám to jedno?“ – duchovní večery pro manžele jsou určeny všem manželům bez ohledu na délku manželství. Jáhen Jan Špilar chce podpořit manžele v umění zastavit se a prožít čas jenom ve dvojici. Většinou se koná první pátek v měsíci od 18.30 do 20.30 hodin v kostele. Více na webu CRSP.

Okolo sv. Valentina „svátku všech zamilovaných“ slavíme každoročně Valentinskou pouť. Záznam z pouti v roce 2021 najdete ZDE, z roku 2022 ZDE. Více o aktuálním dění na www.svatymichalbrno.cz nebo na FB kostela.

RŮŽENEC

Růženec je staletími osvědčená křesťanská meditativní modlitba, ve které se na základě opakování nejznámějších křesťanských modliteb (Otče náš a Zdrávas Maria) nabízí rozjímavé ponoření se do tajemství Ježíšova života (tzv. tajemství vkládaná do jednotlivých desátků). Stáhnout modlitbu růžence

Římskokatolická duchovní správa u kostela sv. Michala, Brno
Petrov 6, 602 00 Brno
IČ 67006426
Mgr. Pavel Kafka, rektor kostela
brno-michal@dieceze.cz
533 033 344
Pokud nás chcete podpořit můžete darem na účet: 2700202454/2010
Na vyžádání vám zašleme potvrzení o daru. Děkujeme za Vaše dary.
Kostel se nachází na Dominikánském náměstí.

© 2024 Kostel sv. Michala v Brně | tvorba admiva